Sunt sărbătorile pentru toți?

Discutam într-o zi cu colegii de birou despre mini vacanța ce urmează și eu ziceam că nu mai văd sensul ca în anul 2019 Catolicii și Ortodoxii să aibă date separate pentru sărbătorirea Paștelui. Eh, am primit justificarea că nu e despre cum vrem noi ci despre cum vrea Domnul să fie.

În fine, subiect lung ce nu am chef să îl dezbat. Voiam, totuși, să înșir vreo două gânduri despre sărbători, în general, și cum se raportează la ele oamenii de alte confesiuni religioase (suntem o țară majoritar ortodoxă și asta se vede în zilele libere date de stat) sau ateii.

Pentru mine, toată treaba asta cu sărbătorile, e o ocazie perfectă să merg acasă și să îmi vizitez familia extinsă. Ce este diferit la Sărbători față de oricare alt weekend în care merg este faptul că moodul general este mai relaxant și în general este voie bună și nu mai este lumea așa rea. Poate în oricare zi aveau loc conversații orientate mai mult spre bârfă și răutăcisme gratuite dar, în perioada asta, e diferit.

Deci da, ne putem raporta la Sărbători ca o perioadă de timp în care suntem înclinați să mai lăsăm hatereala, chiar dacă nu suntem Ortodoxi sau Catolici. Numai bine.