Overbooking: ce este și cum îl evităm?

Majoritatea dintre voi știți de mult timp de această practică a companiilor aeriene, doar că recent a fost un caz cvasi-celebru pe Facebook și toată lumea a început să strige: “hoții, hoții!”.

Ce înseamnă overbooking?

Long story short, este acel moment când într-un avion (se întâmplă și la hoteluri dar, azi vorbim de aviație) se ajunge să fie la îmbarcare mai mulți oameni decât locuri are avionul. Ok, dar acum ajungem la acest fenomen?

 • nu știu dacă cel mai comun, dar probabil cel mai iritant pentru pasageri, este atunci când compania vinde mai multe bilete decât are avionul capacitate efectiv. Asta se întâmplă pentru că, statistic vorbind, undeva la 5-10% din pasageri nu se prezintă la zbor (cupluri care se despart, probleme cu pisica acasă, etc) și pentru că marja de profit pentru companiile aeriene este foarte mică (undeva sub 1%, cam 5$ per pasager, din ce date am găsit) se ajunge la astfel de practici;
 • se anulează un zbor și pasagerii sunt mutați pe alt zbor unde, pe noul zbor, se întâmplă iar acest overbooking;
 • se comasează zboruri.

Ok, ce se întâmplă efectiv cu pasagerii în plus?

Această practică, deși pare imorală, este legală și reglementată. Cu alte cuvinte, compania aeriană dispune de câteva pârghii pentru a remedia aceste situații:

 • cea mai comună este să întrebe cine este dispus să renunțe la zbor pentru anumite compensații (bani, vouchere, alt zbor, cazare, etc) – personal am pățit cu TAROM și mi s-a oferit varianta să schimb zborul cu unul în aceeași zi, seara, și să primesc 150 EUR cash. Am acceptat, evident – easy money. Din nou, statistic vorbind, prin această metodă se rezolvă de obicei situațiile, pentru că nu chiar toți pasagerii unui avion au o treabă urgentă atunci și pentru o sumă, pot renunța sau schimba acel zbor.
 • să renunțe efectiv la niște oameni de pe un zbor. Acei oameni, conform reglementărilor de mai sus, au dreptul la anumite compensații, în funcție de niște condiții. Vă recomand să faceți plângere direct la compania aeriană pentru a primi acele compensații, sau să folosiți o companie externă care, în schimbul unui comision, va face toate demersurile în locul vostru. Noi am avut o situație cu WizzAir și am apelat la AirHelp
  • Articolul 7

   Dreptul la compensație

   (1)   Când se face trimitere la prezentul articol, pasagerii primesc o compensație în valoare de:

   a

   250 EUR pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puțin;

   b

   400 EUR pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1 500 kilometri și pentru toate zborurile cuprinse între 1 500 și 3 500 kilometri;

   c

   600 EUR pentru toate zborurile care nu intră sub incidența literei a sau b.

    

 • De asemenea, cât timp sunteți în stand-by, sau așteptați următorul zbor pus la dispoziție de compania aeriană, în caz de refuz la îmbarcare, aveți dreptul la următoarele, oferite de compania aeriană:
  • băuturi răcoritoare
  • alimente
  • cazare (dacă vi s-a făcut rezervare pentru ziua următoare)
  • transport între aeroport și locul de cazare
  • 2 apeluri telefonice, telex, fax, e-mail.

Cum putem evita aceste situații?

Este destul de tricky, dar ca să nu pățiți fix ca în statusul de pe Facebook, ideea este să vă prezentați la poarta de îmbarcare. Asta înseamnă să nu stați jos și să râdeți de români că se îmbulzesc, pentru că apoi o să rămâneți și fără zbor și fără compensații, pe motiv de neprezentare.

Dar, pentru a fi proactivi chiar și în această situație, vă recomand o asigurare de călătorie, care acoperă și astfel de incidente.