Ora de știință #1

O să încep o serie nouă de articole în care voi încerca să explic tot felul de fenomene din natură, chestii legate de corpul uman sau ce subiecte legate de știință oi mai găsi. Voi încerca să le scriu în așa fel încât să fie înțelese de omul de rând.

De ce este urina galbenă?

Pentru prima lecție vom lua ceva super basic: urina. Cu toții micționăm (sau facem pipi, cum se mai zice), dar cu toții știm de ce urina are această culoare? De ce nu albastru?

Ați lăsat vreodată apa mult timp într-un vas? Devine acea “apă stătută” sau “apă stricată”, cum se zice în popor. Apa devine galbenă de obicei din cauza compoziției (concentrație prea mare de iod sau de fier).

Noi bem apă pentru că ne este sete. Ce este setea? Practic, gâtul omului se usucă de la atâta vorbit pentru că nu are un sistem de lubrifiere și noi din instinct bem apă. Dar apa nu are alt rol în organism. De aceea, după ceva timp, corpul o elimină. Doar că, apa a stat câteva ore acolo și a apucat să se îngălbenească.

BOOM fact: de aceea este urina galbenă!

Bonus question: Micționarea la fetele care ascultă muzică în căști

Acum, pentru că eu v-am explicat un fenoment natural și instinctiv legat de corpul uman, voi trebuie să îmi explicați mie o chestie.

Dacă un băiat ascultă muzică în căști în timp ce urinează, nu se schimbă nimic. El oricum se uită în jos și vede când termină de făcut.

Dar dacă o fată asculta muzică în căști, de unde știe când a terminat de făcut pipi? Pentru că ea stă așezată pe closet, nu vede ce se întâmplă acolo.