Ghid de vorbit în spațiul public online

A postat astăzi Lucian Mîndruță, pe Facebook, despre cum televizoarele Diamant  (brand românesc din perioada comunistă) va fi din nou disponibil pentru nostalgici. Doar că, nu mai e chiar românesc – va fi produs în China și doar branduit cu sigla Diamant. Eu voiam să comentez că așa s-a întâmplat și cu NEI (alt brand românesc, apărut în 1993. Practic, orice român a avut primul televizor color de la NEI). Dar am stat și m-am gândit și parcă nu eram chiar sigur că am dreptate și că e o informație pe care am auzit-o cândva, în treacăt, și acum vreau să o folosesc ca argument. Am căutat puțin pe Google și am aflat că, de fapt, televizoarele NEI sunt făcute acum de Vestel, un brand turcesc.

Am făcut această mică introducere pentru a vă arăta cât de ușor se pot propaga informațiile false prin discuții și citind o asemenea conversație pe diagonală ne poate face să credem ceva ce nu e adevărat.

Unde voiam să ajung, de fapt: înainte să acuzăm Facebook și Google că nu luptă contra fenomenului fake news, înainte să ne luăm de Olivia Steer că nu știe ce vorbește despre vaccinuri, înainte să condamnăm alți oameni, în general, poate ar fi ok să fim atenți la ce transmitem noi. Poate un pic de fact checking înainte de a da un comentariu cu rol de argument, nu strică. Știu că nu ești rău intenționat când faci asta, dar suntem expuși zilnic la tone de informații și e greu să le filtrăm în timp real pe toate. Așa că, măcar înainte de a deschide gura, să fim siguri că ce zicem e adevărat. Avem în mână un dispozitiv care ne pune la un click distanță de toată informația din lume, trebuie doar să vrei să o accesezi.