Ce trebuie sa facem cand pornim masina dupa carantina?

Articol scris de Alin, de la Aproape Masini

Se poate intampla oricui sa ramana cu masina in parcare mai mult de o luna de zile. Ori ti-a luat permisul pentru ca aveai 102 km/h in localitate si nu are cine sa o mai plimbe, ori ti-a luat permisul pentru ca aveai 192 km/h in localitate si nu are cine sa o mai plimbe, sau poate ai plutit in alcool doua luni de zile. Poate ai fost la culeg patlagele pe plaiurile mai putin mioritice, de obicei vestice si nu culegeai patlagele ci masline. Sau poate ca a venit un virus din China si te-a bagat in carantina, si pe tine si pe locul tau de munca si pe masina ta.

Indiferent care ar fi scenariul, situatia de a tine masina in parcare o perioada mai lunga de timp este cat se poate de reala. Chiar daca e recomandat sa mai plimbi masina macar o data la saptamana pentru ca o masina se strica mai repede stand in parcare decat ruland pe strada (exceptand cazul unui accident), sunt unele situatii unde nu ai de ales. Sunt situatii unde esti si tu fortat sa faci live-uri pe facebook in care sa arati cheile de la masina ca sa stie lumea ce conduci, nu mai poti iesi tu seara la plimbare “pa bulevard, sa moara dujmanii an cancer”.

Din aceeași categorie:

Cum reduci consumul de carburant la mașină?

Totusi, la fel ca si Ciao Darwin!, lucrurile bune la un moment dat se termina si suntem obligati sa iesim din casa. Iata lucrurile la care trebuie sa ne uitam atunci cand pornim masina pentru prima data dupa o perioada de 1-2 luni de stat in parcare. Si pentru ca Radu m-a rugat sa scriu in mod specific pentru perioada de carantina, adica vara, voi scrie pentru vara. Pentru iarna sunt alte lucruri de verificat. Si acum, dupa cum spunea Sorin Ovidiu Balan in Brigada Mobila: “Sunteti pregatiti? Sa-i dam drumul!”

  • Inainte de a porni masina, primul pas pe care il recomand este curatarea canalelor de drenaj. Pentru ca masina a stat in parcare, este foarte probabil sa fi acumulat pe la canale de drenaj frunze, crengi, praf si cam tot ceea ce poti gasi pe afara. Rolul unui canal de drenaj este de a drena apa care poate cade peste masina ( fie ca e vorba despre ploaie sau despre spalatorie ) pentru ca aceasta sa nu ajunga in motor sau in interiorul masinii. Un canal infundat inseamna scurgeri de apa, scurgeri care se acumuleaza de obicei pe la pedale. Asadar, trebuie curatat canalul de drenaj de sub exteriorul parbrizului – acel mic canal unde sunt amplasate stergatoarele. La fel se recomanda si pentru chederele de la portiera si de la haion, e bine sa deschideti tot ce inseamna portiera si sa le curatati pe la imbinari si in special pe la trapa / plafon panoramic, pentru cine are.
  • Dupa ce am curatat partea de drenaj, este foarte important sa verificam starea anvelopelor. Anvelopele care stau degeaba, cu greutatea masinii peste ele, au tendinta de a se dezumfla. Asigura-te ca nu ai nicio roata dezumflata inainte de a incerca sa te deplasezi. Si pentru ca tot suntem la subiectul anvelope, este recomandat sa verifici presiunea lor dupa ce ai reusit sa te deplasezi. Gasesti la orice benzinarie mai de Doamne ajuta o instalatie de verificare a presiunii.
  • Ajungem si la momentul dramatic in care pornim motorul dupa ceva timp. Asta daca porneste, pentru ca in unele cazuri este posibil sa nu aiba suficient curent pentru a face acest lucru. In aceasta situatie de obicei bateria sau electromotorul te-au lasat amanet, dar asta se intampla mai rar vara si e un scenariu comun iarna.
  • Bun, am verificat anvelopele si suntem gata de drum. Mai exista doua sau trei impedimente care pot apare si care pot sta in fata fericirii / deplasarii tale. Prima cauza poate fi de la bateria de la cheie care poate fi descarcata. Daca ai o masina mai moderna, care dispune de keyless go, s-ar putea ca sa ai un locas special pentru cheie de unde se poate incarca. In orice caz, ia si o cheie clasica cu tine.
  • Stiu ca iti doresti ca sa pui piciorul in prag, dar ca sa faci asta ai nevoie de pedale functionale. Daca pedala de ambreiaj este la pamant (sau la podea), atunci ori nu mai ai presiune pe cilindru ori s-a desprins cablul de ambreiaj. Pentru pedala de frana va trebui verificata instalatia in cazul in care e mult prea rigida sau mult prea flexibila iar pentru acceleratie trebuie verificata clapeta de acceleratie. Daca nu ai inteles nimic din toate astea, e ok. Mecanicul va sti despre ce e vorba.
  • Ajungem la momentul deplasarii si putem simti cum ca masina e blocata, nu vrea sa plece de pe loc. Asta se intampla de obicei pentru ca placutele de frana se lipesc de disc, fiind ajutate de particulele de praf care se aduna vara pe strazi. Tot ce trebuie sa faci in situatia asta este sa cureti putin mizeria de la placutele de frana si sa aplici usor frana pana se dezlipesc placutele. Totusi, e bine de verificat si starea discurilor pentru ca perioadele lungi de stationare pot duce la ovalizarea acestora.
  • Dupa ce ai facut toate acestea, este necesar sa tragi imediat o fuga pana la spalatorie pentru o curatenie generala. Stratul (sau straturile) de praf vor ataca vopseaua si daca neglijezi suficient de mult mizeria poti ajunge si la rugina. Si nu vrei sa ajungi la rugina.

Acestea ar fi cele mai frecvente lucruri care se pot strica daca masina sta in parcare o perioada de 1-2 luni. Desigur, fiecare masina e unica in felul ei si te poti astepta la orice problema, dar acestea sunt cateva lucruri comune pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand pornim masina. Totusi, raman la sfatul initial si insist pentru a plimba masina macar o data la saptamana.  Nu de alta, dar acum chiar ai motive pentru a merge cu masina pana la magazinul din colt.

Daca mai aveti intrebari legate de aceasta situatie, va astept in rubrica de comentarii si va voi raspunde in masura in care cunostintele mele limitate permit acest lucru.